Tuesday, April 26, 2011

"Selagi tak settle thesis, no fesbuk"

Itulah ayat yang selalu diulang if tiba-tiba mahu log in fesbuk. No kompromi!. Bukan menafikan fb ni ada manfaatnya, tapi, kalau dah layan fb sampai assignment banyak tertangguh + kerja last minute (itu sudah melampau). Lagi teruk sampai jadi leka dari tanggungjawab terhadap agama (Bagi yang muslim) exm: Solat fardhu (Ini lagi useless!)


'Padamkan' sementara fb ni, selagi tesis belum selesai


Some might argue and say;

"Kita kena bijak membahagikan masa antara Fb & study@tugas-tugas lain"

My answer: Jangan buat lawak antarabangsa dekat sini ya....betul ke boleh kawal diri dari tak buang masa dengan fb nih? (sinis dan pedas)


"If tak bukak fb, macam mana nak update isu-isu semasa/connecting with others?"

My answer: Jangan ingat fb tu je medium untuk update berita semasa, banyak lagi sumber lain. Lagi satu takkan nak bukak fb just nak baca berita? Nak connect with friends banyak lagi alternatif lain. (sms, ym, skype, mail..etc). Lagipun, time ber fesbuk, berapa percent yang betul-betul digunakan untuk perkara-perkara penting?..ataupun lebih banyak merapu & buat kacau dekat 'dinding' (Baca: Wall) orang lain. =)

"Fb ni ade baik buruknya. So, kena pandai-pandailah guna"

My answer: Yes, setuju. Tapi isunya disini, yang buruk tu lagi banyak dari baiknya. Then, what options do you have? If you can't avoid the impact, at least try to minimize it!

"Tak bukak fb sehari?...owh, bro..tak boleh hidup maa"

My answer: Sah, penyakit hang dah tahap kronik...kahwin je lah dengan Fb tuh.


"Alah, bukaklah fb sekali-sekala, boleh kan?"

My answer: sikit-sikit lama-lama jadi bukit, (ini bagus untuk simpan duit), tapi sekali-sekala, lama-lama jadi leka, itu yang bahaya!




Mungkin ada yang boleh kawal diri and bijak bahagikan masa antara main fb dengan tugas-tugas lain. Ok, mungkin anda mampu dari sudut tu (untuk mendisplinkan diri antara study/tugasan lain dengan fb).


But, in my case, its different. Tabiat burukku suka menangguh kerja@kerja last minute. Ada masa lapang, layan fb. Honestly, i'm one of pengguna tegar fb. Setiap hari mesti nak bukak fb. If miss satu hari, akan mengalami masalah kemurungan.

Mungkin ini simptom addicted dengan fb. Bagi mengelakkan dari bertambah chronic, eloklah hibernate sementara dari fb ni. Masa awal-awal 'boikot' fb ni, memang rasa tak selesa sungguh...Tangan gatal nak log in fb. But, kena tegas dengan diri sendiri.

'Janji sudah di buat, walaupun perjanjian hanya dengan diri sendiri, but for me, once your break the promise, you are nothing'
Tin kosong ja...memekak je lebih,
hantar pergi recylce centre lagi bagus'



So, alhamdulillah.. poster presentation already finished, (Lega!) and my thesis report has been completed (Lagilah lega!).

Fb is now available, weeeeeee.....=)


(Click image untuk lebih jelas)
koleksi notifications yang berjaya di kumpulkan selepas 4 bulan, 12 hari hibernate dari fb.
(14 Dis 2010 - 26 April 2011)


Welcome back.....=)


(Dinding rumah sudah bersawang dengan mesej/friends/events)

Meow!

~muzze spas~


p/s: work hard always pay. This quote really suits me.

p/s/p/s: Dari mana kekuatan tak nak layan fb ni di peroleh??..Em, kekuatan tu bukan di peroleh (external source), tapi di bina (internal source). Seriously it's not easy!!! but it's not impossible. =)





6 comments:

Ruqaiyah Hmy said...

pergh, cayalah, haha....

muzze spas said...

Ruqaiyah ~ awat x percaya?....'a picture tells a thousand words' =)

fRau RuBisCO said...

ske tgk gambar kucing tuh...cute..haha

muzze spas said...

YB Rubisco ~ kucing yg mana satu??...=)
kucing yg di beri notis kt cermin tu ke??

Ruqaiyah Hmy said...

entry ni berbisa, tapi sangat berkesan..nak exam ni, sy pun menghadapi masalah yang sama...rasa kena baca balik entry ni bagi nasihat sket kat diri sendiri ni...huhu...

yeah, FB is nothing..but study more than things...huhu...insya Allah...

saie said...

`touche~!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis