Friday, April 29, 2011

4th artwork ~ What Does it takes to Smile ?

(Click pada image untuk lebih jelas)


Senyumlah, tak perlu kata apa-apa,
Senyumlah, mudahnya dapat pahala,
Senyumlah, semua orang akan suka,
Senyumlah, itukan sunnah Nabi kita,


"Do not regard any good deed insignificant,even meeting with your brother with a cheerful face."
(Sahih muslim, book of Righteousness, #6690)



Jarir b. ‘Abdullah said: Allah’s Messenger (may peace be upon him) never refused me permission to see him since I embraced Islam and never looked at me but with
a smile.
(Sahih muslim, Book 31, No. 6050)


Aren't we proud to be MUSLIMS?

My first artwork?.....boleh tengok di sini.

meow !

p/s: Macam mana agaknya wajah Nabi bila senyum?....=)
3 Senyuman yang boleh buat hati tertawan & tenang....senyuman si kucing, senyuman bayi, senyuman my mother....




4 comments:

Anonymous said...

rase2 sy penah dgar pasal kita xleh lukis potret benda hidup... tp xsure la.

komen admin?

Anonymous said...

salam

rmbut dak pmpuan tu detail gle lukis.. siap ade efek chy lg...
fuh2~

brape lame lukis potret ni ye?

-eyna chan-

muzze spas said...

Eyna chan ~ W'salam, Tenkiu for ur komen....in portret everthing hv to be detailed and precised...hehe, lukis potret nih sy buat skit2....step by step....ikut mood jugak nak lukis....yg nie lebih kurang 3-4 hari gak lah....

muzze spas said...

Anonymous ~ tenkiu atas soalan..

Sy pernah jugak terfikir soalan ni sebelum betul2 serius nak lukis potret.

From my 2 cents, lukisan potret tu dibenarkan tp dgn syarat2/guidelines tertentu.

Memang ada hadis yg zahirnya yg menunjukkan x boley lukis2 ni, tapi ulama berselisih pandangan dalam memahami hadis tersebut. Itu yg ada pelbagai pandangan tentang hukum melukis.

Saudara boleh rujuk link ni untuk lebih jelas.

http://halaqah.net/v10/index.php?topic=1956.0

http://tofind.multiply.com/journal/item/10/Hukum_Lukisan_

http://senivisual2.blogspot.com/2009/08/hukum-melukis-dan-menggambar-dalam.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis